2004/252 Sb. Vyhláška, kterou se stanoví hygienické požadavky na pitnou a teplou vodu a četnost a rozsah kontroly pitné vody |
252/2004 ve znění … 70/2018
Vyhláška kterou se stanoví hygienické požadavky na pitnou a teplou vodu a četnost a rozsah kontroly pitné vody
§ 1
hygienické limity mikrobiologických, biologických, fyzikálních, chemických a organoleptických ukazatelů jakosti pitné vody2), včetně pitné vody balené3) a teplé vody dodávané potrubím užitkové vody nebo vnitřním vodovodem, které jsou konstrukčně propojeny směšovací baterií s vodovodním potrubím pitné vody (dále jen "teplá voda"), jakož i vody teplé vyráběné z individuálního zdroje pro účely osobní hygieny zaměstnanců,
b)
rozsah a četnost kontroly dodržení jakosti pitné vody a
c)
požadavky na metody kontroly jakosti pitné vody.
§ 2
Vymezení pojmů
hygienickým limitem - hodnota stanovená v přílohách č. 1, 2 a 3 nebo hodnota stanovená na základě zákona orgánem ochrany veřejného zdraví,4)
b)
mezní hodnotou - hodnota ukazatele jakosti pitné vody, jejíž překročení obvykle nepředstavuje akutní zdravotní riziko. Není-li u ukazatele uvedeno jinak, jedná se o horní hranici rozmezí přípustných hodnot,
c)
nejvyšší mezní hodnotou - hodnota zdravotně závažného ukazatele jakosti pitné vody, v důsledku jejíhož překročení je vyloučeno použití vody jako pitné, neurčí-li orgán ochrany veřejného zdraví na základě zákona4) jinak,
d)
zásobovanou oblastí - určené území více, jednoho nebo části katastrálního území, ve kterém je lokalizována rozvodná síť, ve které pitná voda pochází z jednoho nebo více zdrojů a jejíž jakost je možno považovat za přibližně stejnou a voda v této rozvodné síti je dodávána jedním provozovatelem,5) popřípadě vlastníkem vodovodu pro veřejnou potřebu,
e)
výdejním automatem - uměle instalovaná nádrž pitné vody, která není přímo napojena na vodovod, ale voda se do ní dováží nebo přivádí z vhodného zdroje vody, přičemž odběr pitné vody se děje automatickým nebo ručním dávkováním; za výdejní automat pitné vody se nepovažuje nápojový výdejní automat a výdejní automat balené vody, obvykle označovaný jako "watercooler",
f)
přerušením zásobování vodou - odstávka vodovodu nebo jeho části spojená s vypuštěním vody z potrubí,
g)
úplným rozborem - rozbor v rozsahu ukazatelů uvedených v příloze č. 5 s přihlédnutím k poznámkám k těmto ukazatelům, pokud orgán ochrany veřejného zdraví nestanoví na základě zákona jinak,
h)
kráceným rozborem - rozbor v rozsahu ukazatelů uvedených v příloze č. 5 s přihlédnutím k poznámkám k těmto ukazatelům, pokud orgán ochrany veřejného zdraví nestanoví na základě zákona jinak,
i)
surovou vodou - voda odebraná z povrchových nebo podzemních vodních zdrojů pro účely úpravy na vodu pitnou,
j)
upravovanou vodou - surová voda po určitém technologickém stupni úpravy,
k)
upravenou vodou - voda prošlá technologickými procesy k dosažení požadované jakosti pitné vody, včetně vody, která může být dodávána jako pitná bez jakékoli úpravy; vodou upravenou se rozumí též voda vyrobená,
l)
vodou dodávanou - voda vstupující do distribuční sítě, určená k použití jako pitná; voda dodávaná zahrnuje i vodu v distribuční síti i vodu vytékající z kohoutku u spotřebitele,
m)
nebezpečím - jakýkoliv biologický, chemický, fyzikální nebo radiologický činitel ve vodě nebo stav vody, který může ohrozit zdraví odběratelů nebo spotřebitelů vody nebo způsobit organoleptické závady vody; nebezpečím se dále rozumí omezení nebo úplné přerušení dodávky vody odběratelům,
n)
kontrolním opatřením - jakákoliv činnost, která se může použít pro předcházení nebezpečí, která nelze žádným opatřením zcela vyloučit, nebo která s ním související riziko snižuje na přijatelnou úroveň,
o)
nápravným opatřením - jakákoliv činnost, pomocí které lze nebezpečí zcela odstranit nebo podstatně zmírnit.
§ 3
Ukazatele jakosti pitné a teplé vody a jejich
hygienické limity
§ 3a
Postup vypracování posouzení rizik a hodnocení jeho výsledků
Kontrola pitné vody
§ 4
Způsob provádění monitorovacího programu
kontroly rizikových aktivit v ochranném pásmu vodního zdroje, případně širším souvisejícím území, je-li to nezbytné z hlediska ochrany vodního zdroje před znečištěním,
b)
kontroly stavu ochranného pásma, stavebně technického stavu jímacích objektů, úpravny vody, vodojemů, čerpacích stanic a další související infrastruktury systému zásobování pitnou vodou, včetně kontroly zabezpečení těchto objektů proti vniknutí nepovolaných osob,
c)
kontroly funkčnosti a stavu údržby technických zařízení používaných k jímání, dopravě, úpravě, dezinfekci, kontrole jakosti pitné vody nebo měření tlaku či množství dodávané pitné vody, jakož i ke kontrole zabezpečení provozních objektů,
d)
měření zaznamenávaná procesem průběžného sledování, sloužící ke kontrole jakosti surové, upravované, upravené nebo dodávané vody nebo ke kontrole procesů úpravy vody; tato měření se použijí v případě, že z posouzení rizik vyplynou jako potřebná kontrolní opatření,
e)
odběry a rozbory bodových vzorků surové, upravované, upravené i dodávané vody.
(2) Místa, rozsah a četnost kontrol, měření a odběrů se určují v závislosti na složitosti a zranitelnosti systému zásobování, zejména stabilitě jakosti surové vody, technologii úpravy včetně dezinfekce vody a na výsledcích posouzení rizik podle této vyhlášky.
(3) Odběry a rozbory vzorků surové vody za účelem jejího zařazení do kategorie se provádí podle zvláštního předpisu10). Součástí údaje o zdroji v provozním řádu je i zařazení surové vody do příslušné kategorie podle zvláštního předpisu10). Pro hodnocení kvality surové vody v rámci posouzení rizik se využijí také příslušné výsledky sledování kvality podzemních a povrchových vod prováděného za účelem zjišťování stavu vod podle zákona č. 254/2001 Sb., o vodách, ve znění pozdějších předpisů.
(4) Provozní rozbory, jejichž obsahem jsou odběry a rozbory surové, upravované, upravené a dodávané pitné vody za účelem kontroly výroby pitné vody, se provádí podle plánu kontrol jakosti vod v průběhu výroby pitné vody podle zvláštního předpisu10).
(5) Odběry a rozbory pitné vody za účelem prokázání, že upravená voda na výstupu z úpravny nebo neupravená voda před vstupem do sítě a dodávaná voda v místě splnění požadavků podle § 8 je voda zdravotně nezávadná a odpovídá všem stanoveným požadavkům, se provádí podle příloh č. 4 a 5 k této vyhlášce. Výrobce vody, který ji zároveň dodává spotřebitelům, provádí úplný rozbor, a to v četnosti odpovídající celkové produkci pitné vody včetně vody prodané jinému provozovateli. V případě, že výrobce vody sám neprovozuje žádnou zásobovanou oblast a z výstupu úpravny vody se voda hned předává jinému provozovateli, provede úplný rozbor jen na výstupu z úpravny, a to v rozsahu všech ukazatelů uvedených v tabulce části 2 přílohy č. 5 k této vyhlášce. Výrobce vody neprodleně poskytne výsledek rozboru provozovatelům následně provozně souvisejících vodovodů. Provozovatel provozně souvisejícího vodovodu provádí odběry v rámci úplného rozboru jen u spotřebitele a analyzuje pouze ukazatele prováděné povinně u vody dodané podle části 2 přílohy č. 5 k této vyhlášce a další ukazatele, které vyplynou z posouzení rizik, v četnosti odpovídající objemu dodávané pitné vody.
(6) Je-li pitná voda dodávána jen po část roku, četnost rozborů se úměrně krátí, nesmí však být menší, než uvádí nejnižší kategorie přílohy č. 4 k této vyhlášce.
(7) Mimo četnost uvedenou v odstavcích 5 a 6 se odběry a rozbory vzorků pitné vody provádějí
a)
z nové části vodovodu7), která má být uvedena do provozu; za novou část vodovodu se nepovažují armatury a s nimi bezprostředně související části potrubí do délky 10 m na každou stranu od armatury, výměna části potrubí do délky 15 m nebo propojení starého a nového potrubí do stejné délky,
b)
v případě přerušení zásobování vodou na více než 24 hodin,
c)
před zahájením sezónního využívání části vodovodu nebo individuálního zdroje pitné vody; u zdrojů s minimální četností rozborů a sezónním provozem do 6 měsíců, které jsou provozovány podle § 3 odst. 2 písm. a) až d) zákona, je možno tento rozbor započítat do minimální roční četnosti podle odstavců 5 a 6,
d)
po opravě vodovodu, která by mohla ovlivnit jakost vody ve vodovodu.
(8) Rozbor podle odstavce 7 se provádí v rozsahu kráceného rozboru podle přílohy č. 5 k této vyhlášce rozšířeného o ukazatele, jejichž obsah může být zvýšen vlivem uvedených změn v režimu zásobování pitnou vodou.
(9) Pro účely žádosti o schválení nového provozního řádu z důvodu uvedení nového zdroje pitné vody do provozu se dokládají rozbory vody z nového zdroje a v případě, že je nutná také úprava této vody jiná než dezinfekce, dále rozbor upravené vody z technologické zkoušky úpravny vody v těch ukazatelích, ve kterých bude probíhat úprava vody nebo které mohou být použitou úpravou vody ovlivněny, a to souběžně s rozborem surové vody před dodáním vody do spotřebiště. Účelem tohoto rozboru, který nesmí být starší než 6 měsíců, je prokázání, že navržená technologie je vhodná k úpravě surové vody na pitnou a že budou dosaženy parametry pitné vody v souladu s touto vyhláškou.
(10) Kontrola vody používané v dopravních prostředcích se provádí v rozsahu kráceného rozboru, rozšířeného o ukazatele, jejichž hodnota může být změněna vlivem materiálů, se kterými přichází voda do styku, nebo dodatečnou úpravou vody, za podmínky, že voda je odebírána z vodovodu nebo jiného zdroje pitné vody, kde kvalita vody vyhovuje požadavkům této vyhlášky a je pravidelně sledována.
§ 5
§ 6
Četnost a rozsah rozborů u výdejních automatů
§ 7
Požadavky na odběr vzorků a metody rozboru
§ 8
Místa splnění požadavků na jakost pitné a teplé vody
u pitné vody, která je dodávána z rozvodné sítě, v místě uvnitř budovy nebo na pozemku, kde pitná voda vytéká z kohoutků určených k odběru pro lidskou spotřebu,
b)
u pitné vody, která je dodávána ze studní, uměle instalovaných nádrží nebo cisteren, v místě jejího výtoku ze studny, nádrže nebo cisterny,
c)
u balené pitné vody3) stáčené do lahví nebo kontejnerů určených k prodeji nebo k náhradnímu zásobování v místě stáčení vody. U balené pitné vody určené k prodeji musí být dále hygienické limity dodrženy po dobu minimální trvanlivosti do otevření originálního obalu s výjimkou ukazatelů počty kolonií při 22 oC a 36 oC, pro které platí mezní hodnoty 500 kolonií tvořících jednotku/ml (dále jen "KTJ/ml") pro ukazatel počty kolonií při 22 oC a 100 KTJ/ml pro ukazatel počty kolonií při 36 oC,
d)
u pitné vody, která se používá v potravinářském zařízení,9) na místě jejího použití.
(2) Hygienické limity ukazatelů teplé vody musí být dodrženy na všech místech uvnitř stavby nebo na pozemku, kde teplá voda vytéká z kohoutku nebo ze sprchy.
§ 9
Opakované rozbory
§ 10 a 11
zrušeny vyhláškou č. 70/2018 Sb.
Přechodná a závěrečná ustanovení
§ 12
§ 13
§ 14
Účinnost
Směrnice Rady 98/83/ES ze dne 3. listopadu 1998 o jakosti vody určené k lidské spotřebě.
Směrnice Komise (EU) 2015/1787 ze dne 6. října 2015, kterou se mění přílohy II a III směrnice Rady 98/83/ES o jakosti vody určené k lidské spotřebě.
2)
§ 3 odst. 1 zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 274/2003 Sb.
3)
Vyhláška č. 275/2004 Sb., o požadavcích na jakost a zdravotní nezávadnost balených vod a o způsobu jejich úpravy, ve znění vyhlášky č. 404/2006 Sb.
4)
§ 3 odst. 4, § 3a odst. 1 až 7 a § 84 odst. 1 písm. e) zákona č. 258/2000 Sb., ve znění pozdějších předpisů.
5)
§ 3 odst. 2 zákona č. 258/2000 Sb., ve znění pozdějších předpisů.
6)
Vyhláška č. 422/2016 Sb., o radiační ochraně a zabezpečení radionuklidového zdroje.
7)
§ 2 odst. 1 zákona č. 274/2001 Sb., o vodovodech a kanalizacích pro veřejnou potřebu a o změně některých zákonů (zákon o vodovodech a kanalizacích), ve znění pozdějších předpisů.
8)
Například ČSN ISO 5667-5 Jakost vod. Odběr vzorků, část 5: Návod pro odběr vzorků pitné vody z úpraven vody a z vodovodních sítí. ČSN EN ISO 5667-3 Jakost vod. Odběr vzorků, část 3: Pokyny pro konzervaci vzorků a manipulaci s nimi. ČSN ISO 5667-14 Jakost vod. Odběr vzorků, část 14: Pokyny k zabezpečení jakosti odběru vzorků vod a manipulace s nimi.
9)
§ 2 odst. 1 písm. f) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů.
10)
Vyhláška č. 428/2001 Sb., kterou se provádí zákon č. 274/2001 Sb., o vodovodech a kanalizacích pro veřejnou potřebu a o změně některých zákonů (zákon o vodovodech a kanalizacích), ve znění pozdějších předpisů.
Příloha č. 1 k vyhlášce č. 252/2004 Sb.
Mikrobiologické, biologické, fyzikální, chemické a organoleptické ukazatele pitné vody a jejich hygienické limity
A. Mikrobiologické a biologické ukazatele
č. |
ukazatel |
jednotka |
limit |
typ limitu |
vysvětlivky |
1 |
Clostridium perfringens |
KTJ/100 ml |
0 |
MH |
1 |
2 |
intestinální enterokoky |
KTJ/100 ml |
0 |
NMH |
|
|
|
KTJ/250 ml |
0 |
NMH |
2 |
3 |
Escherichia coli |
KTJ (MPN)/100 ml |
0 |
NMH |
|
|
|
KTJ (MPN)/250 ml |
0 |
NMH |
2 |
4 |
koliformní bakterie |
KTJ (MPN)/100 ml |
0 |
MH |
|
|
|
KTJ (MPN)/250 ml |
0 |
MH |
2 |
5 |
mikroskopický obraz - abioseston |
% |
5 |
MH |
3 |
6 |
mikroskopický obraz - počet organismů |
jedinci/ml |
50 |
MH |
3,4 |
7 |
mikroskopický obraz - živé organismy |
jedinci/ml |
0 |
MH |
3,4,5 |
8 |
počty kolonií při 22 °C |
KTJ/ml |
Bez abnormálních změn |
MH |
6 |
|
|
KTJ/ml |
200 |
DH |
7 |
|
|
KTJ/ml |
100 |
NMH |
2 |
9 |
počty kolonií při 36 °C |
KTJ/ml |
Bez abnormálních změn |
MH |
8 |
|
|
KTJ/ml |
40 |
DH |
9 |
|
|
KTJ/ml |
20 |
NMH |
2 |
10 |
Pseudomonas aeruginosa |
KTJ/250 ml |
0 |
NMH |
2 |
B. Fyzikální, chemické a organoleptické ukazatele
č. |
ukazatel |
zkratka |
jednotka |
limit |
typ limitu |
vysvětlivky |
11 |
1,2-dichlorethan |
|
µg/l |
3,0 |
NMH |
|
12 |
akrylamid |
|
µg/l |
0,1 |
NMH |
10 |
13 |
amonné ionty |
NH4+ |
mg/l |
0,50 |
MH |
|
14 |
antimon |
Sb |
µ/l |
5,0 |
NMH |
|
15 |
arsen |
As |
µ/1 |
10 |
NMH |
|
16 |
barva |
|
mg/l Pt |
20 |
MH |
|
17 |
benzen |
|
µg/l |
1,0 |
NMH |
|
18 |
benzo[a]pyren |
BaP |
µg/l |
0,01 |
NMH |
|
19 |
beryllium |
Be |
µg/l |
2,0 |
NMH |
|
20 |
bor |
B |
mg/l |
1,0 |
NMH |
|
21 |
bromičnany |
BrO3- |
µg/l |
10 |
NMH |
11 |
22 |
celkový organický uhlík |
TOC |
mg/l |
5,0 |
MH |
12 |
23 |
dusičnany |
NO3- |
mg/l |
50 |
NMH |
13 |
24 |
dusitany |
NO2- |
mg/l |
0,50 |
NMH |
13 |
25 |
epichlorhydrin |
|
µg/l |
0,10 |
NMH |
10 |
26 |
fluoridy |
F- |
mg/l |
1,5 |
NMH |
|
27 |
hliník |
Al |
mg/l |
0,20 |
MH |
|
28 |
hořčík |
Mg |
mg/l |
10 |
MH |
14 |
|
|
|
|
20-30 |
DH |
|
29 |
chemická spotřeba kyslíku (manganistanem) |
CHSK-Mn |
mg/l |
3,0 |
MH |
12 |
30 |
chlor volný |
Cl2 |
mg/l |
0,3 |
MH |
15 |
31 |
chlorečnany |
ClO3- |
µg/l |
200 |
NMH |
11, 16 |
32 |
chlorethen (vinylchlorid) |
|
µg/l |
0,50 |
NMH |
10 |
33 |
chloridy |
Cl- |
mg/l |
100 |
MH |
17, 18 |
34 |
chloritany |
ClO2- |
µg/l |
200 |
NMH |
11, 16 |
35 |
chrom |
Cr |
µg/l |
50 |
NMH |
|
36 |
chuť |
|
|
přijatelná pro odběratele |
MH |
19 |
37 |
kadmium |
Cd |
µg/l |
5,0 |
NMH |
|
38 |
konduktivita |
k |
mS/m |
125 |
MH |
18, 20 |
39 |
kyanidy celkové |
CN- |
mg/l |
0,050 |
NMH |
|
40 |
mangan |
Mn |
mg/l |
0,050 |
MH |
21 |
41 |
měď |
Cu |
µg/l |
1000 |
NMH |
22 |
42 |
microcystin-LR |
|
µg/l |
1 |
NMH |
|
43 |
nikl |
Ni |
µg/l |
20 |
NMH |
23 |
44 |
olovo |
Pb |
µg/l |
10 |
NMH |
23 |
45 |
ozon |
O3 |
µg/l |
50 |
NMH |
18 |
46 |
pach |
|
|
přijatelný pro odběratele |
MH |
19 |
47 |
pesticidní látky |
PL |
µg/l |
0,10 |
NMH |
24, 25 |
48 |
pesticidní látky celkem |
PLC |
µg/l |
0,50 |
NMH |
24, 26 |
49 |
pH |
pH |
|
6,5-9,5 |
MH |
18, 28 |
50 |
polycyklické aromatické uhlovodíky |
PAU |
µg/l |
0,10 |
NMH |
27 |
51 |
rtuť |
Hg |
µg/l |
1,0 |
NMH |
|
52 |
selen |
Se |
µg/l |
10 |
NMH |
|
53 |
sírany |
SO42- |
mg/l |
250 |
MH |
18 |
54 |
sodík |
Na |
mg/l |
200 |
MH |
|
55 |
stříbro |
Ag |
µg/l |
25 |
NMH |
|
56 |
teplota |
|
°C |
8-12 |
DH |
|
57 |
tetrachlorethen |
PCE |
µg/l |
10 |
NMH |
29 |
58 |
trihalomethany |
THM |
µg/l |
100 |
NMH |
30 |
59 |
trichlorethen |
TCE |
µg/l |
10 |
NMH |
29 |
60 |
trichlormethan (chloroform) |
|
µg/l |
30 |
NMH |
11 |
61 |
uran |
U |
µg/l |
15 |
NMH |
|
62 |
vápník |
Ca |
mg/l |
30 |
MH |
14 |
|
|
|
|
40-80 |
DH |
|
63 |
vápník a hořčík |
Ca + Mg |
mmol/1 |
2-3,5 |
DH |
|
64 |
zákal |
|
ZF (n) |
5 |
MH |
31 |
65 |
železo |
Fe |
mg/l |
0,20 |
MH |
32 |
Příloha č. 2 k vyhlášce č. 252/2004 Sb.
Mikrobiologické, biologické, fyzikální, chemické a organoleptické ukazatele teplé vody podle § 3 odst. 3 zákona a jejich hygienické limity
č. |
ukazatel |
zkratka |
jednotka |
limit |
typ limitu |
vysvětlivky | |
|
|
|
|
teplá voda vyrobená z pitné vody |
teplá voda vyrobená z jiné vody než z vody pitné |
|
|
1 |
Legionella spp. |
|
KTJ/100 ml |
100 |
100 |
MH |
1,2 |
2 |
Legionella spp. |
|
KTJ/100 ml |
0 |
0 |
NMH |
1, 3 |
3 |
počty kolonií při 36 °C |
|
KTJ/ml |
200 |
200 |
MH |
1 |
4 |
Escherichia coli |
|
KTJ/100 ml |
- |
0 |
NMH |
1 |
5 |
Pseudomonas aeruginosa |
|
KTJ/100 ml |
- |
0 |
MH |
1 |
6 |
atypická mykobakteria |
|
KTJ/1000 ml |
- |
100 |
MH |
1, 4 |
7 |
barva |
|
mg/1 Pt |
20 |
- |
MH |
1 |
8 |
celkový organický uhlík |
TOC |
mg/l |
5,0 |
5,0 |
MH |
1, 5 |
9 |
chemická spotřeba kyslíku (manganistanem) |
CHSK-Mn |
mg/l |
3,0 |
5,0 |
MH |
1,6 |
10 |
chlor volný |
|
mg/l |
1,0 |
1,0 |
MH |
1,7 |
11 |
fosforečnany |
|
mg/l |
3,5 |
3,5 |
MH |
1, 8 |
12 |
oxid chloričitý |
|
mg/l |
0,8 |
0,8 |
MH |
1,7 |
13 |
pach |
|
|
přijatelný pro odběratele |
přijatelný pro odběratele |
MH |
1,9 |
14 |
pH |
pH |
|
6,5 - 9,5 |
6,0 - 9,5 |
MH |
1, 10 |
15 |
teplota |
|
°C |
55 |
55 |
DH |
1, 11 |
16 |
trihalomethany |
THM |
µg/1 |
100 |
100 |
NMH |
1, 12 |
17 |
zákal |
|
ZF(n) |
5 |
5 |
MH |
1, 13 |
Odběr vzorků pro stanovení ukazatelů teplé vody (s výjimkou cíleného epidemiologického šetření) se provádí po odpuštění vody po dobu 1 minuty.
2.
Limit jako mezní hodnota platí pro zdravotnická a ubytovací zařízení, pro teplou vodu dodávanou do sprch umělých nebo přírodních koupališť a pro pitnou vodu použitou pro výrobu teplé vody; pro ostatní objekty platí jako doporučená hodnota, o kterou je nutné pomocí technických opatření usilovat.
3.
Limit jako nejvyšší mezní hodnota platí pro oddělení nemocnic, kde jsou umístěni imunokompromitovaní pacienti, jako jsou například oddělení transplantační, nedonošenecká, asnestezioresuscitační, dialyzační, onkologie, hematoonkologie, jednotky intenzivní péče.
4.
Limitní hodnota se vztahuje na součet počtů následujících druhů atypických mykobakterií: Mycobacterium chelonae, M. kansasii, M. avium, M. intracellulare, M. scrophulaceum, M. xenopi, M. fortuitum. Ukazatel se stanovuje pouze v případě výroby teplé vody ze zdroje povrchové vody nebo důlní vody a s centrálním ohřevem a rozvodem. Centrálním ohřevem se rozumí ohřev vody na jednom místě pro celou budovu nebo více budov.
5.
Ukazatel není nutno stanovovat, pokud je stanoven obsah CHSK-Mn (chemické spotřeby kyslíku).
6.
Ukazatel není nutno stanovovat, pokud je stanoven obsah TOC (celkový organický uhlík).
7.
Neplatí pro řízenou nárazovou dezinfekci, při které lze použít i vyšší dávky dezinfekčního přípravku za podmínky, že pomocí organizačních opatření bude zajištěno, že takto ošetřená voda nebude použita k lidské spotřebě (pití a koupání). Obsah volného chloru a oxidu chloričitého se stanovuje pouze v případě použití těchto látek při úpravě vody.
8.
Vyjádřeno jako PO43-. Ukazatel se stanovuje pouze v případě, že do teplé vody je přidáván chemický přípravek na bázi fosforu.
9.
V případě pochybností při senzorickém stanovení se za přijatelné považují prahová čísla 1 a 2 při stanovení podle ČSN EN 1622 Jakost vod. Stanovení prahového čísla pachu (TON) a prahového čísla chuti (TFN).
10.
U vod s přirozeně nižším pH se hodnoty pH 6,0 až 6,5 považují za splňující požadavky této vyhlášky za předpokladu, že voda nepůsobí agresivně vůči materiálům rozvodného systému, včetně vnitřního vodovodu.
11.
Teplota teplé vody po odtočení by neměla klesnout pod 50 °C (optimálně nad 55 °C) z důvodu minimalizace rozvoje legionel v rozvodu vody.
12.
Limitní hodnota se vztahuje na součet kvantitativně zjištěných koncentrací trichlormethanu (chloroformu), tribrommethanu (bromoformu), dibromchlormethanu a bromdichlormethanu. Je-li to možné, aniž by byla snížena účinnost dezinfekce, usiluje se o dosažení co nejnižší hodnoty. Ukazatel se stanovuje pouze v případě dezinfekce vody pomocí chlorového přípravku.
13.
Ke stanovení zákalu se použije nefelometrická metoda.
Příloha č. 3 k vyhlášce č. 252/2004 Sb.
Mikrobiologické, biologické, fyzikální, chemické a organoleptické ukazatele teplé vody
vyráběné z individuálního zdroje pro účely osobní hygieny zaměstnanců
a jejich hygienické limity
A.
Mikrobiologické požadavky
Ukazatel |
Jednotka |
Limit |
Vysvětlivky |
atypická mykobakteria |
KTJ/1000 ml |
100 |
1,3 |
Escherichia coli |
KTJ/100 ml |
0 |
. |
Legionella spp. |
KTJ/100 ml |
100 |
2,3 |
počet kolonií při 36°C |
KTJ/1 ml |
200 |
. |
Pseudomonas aeruginosa |
KTJ/100 ml |
0 |
. |
Staphylococcus aureus |
KTJ/100 ml |
0 |
. |
B.
Fyzikální a chemické požadavky
Ukazatel |
Jednotka |
Limit |
Vysvětlivky |
chemická spotřeba kyslíku (manganistanem) |
mg/l |
5,0 |
. |
pach |
. |
přijatelný pro odběratele |
4 |
pH |
. |
6-9,5 |
. |
trihalometany |
ěg/l |
100 |
. |
volný chlor |
mg/l |
0,1 - 1,0 |
5 |
vizuální posouzení |
. |
. |
6 |
zákal |
ZF(n) |
5 |
7 |
Limitní hodnota se vztahuje na součet následujících druhů atypických mykobakterií: Mycobacterium chelonae, M. kansasii, M. avium, M. intracellulare, M. scrophulaceum, M. xenopi, M. fortuitum.
2.
Vyšetření na přítomnost Legionella spp. není potřeba provádět, jestliže je ohřev prováděn v místě spotřeby, jako zejména průtokovým ohřívačem.
3.
Ukazatelé se stanovují pouze v případě výroby teplé vody ze zdroje povrchové vody nebo důlní vody, s centrálním ohřevem a rozvodem.
4.
V případě pochybností při senzorickém stanovení se za přijatelné považují prahová čísla 1 a 2 při stanovení podle ČSN EN 1622 Jakost vod. Stanovení prahového čísla pachu (TON) a prahového čísla chuti (TFN).
5.
Stanovení se provádí v místě odběru vzorků. Obsah volného a vázaného chloru, popřípadě jiného dezinfekčního přípravku se stanovuje pouze v případě použití látek obsahujících chlor při úpravě vody.
6.
Například nepřítomnost povlaku nebo pěny na hladině, barva.
7.
Ke stanovení zákalu se použije nefelometrická metoda.
Příloha č. 4 k vyhlášce č. 252/2004 Sb.
Minimální roční četnost odběrů vzorků pitné vody
Počet obyvatel zásobované oblasti [§ 2 písm. d)] při denní spotřebě 200 1 na osobu |
Objem vody rozváděné či produkované v zásobované oblasti m3/den 1) |
Roční počet vzorků pro krácený rozbor
|
Roční počet vzorků pro úplný rozbor
|
?50 |
? 10 |
1 |
1 za dva roky |
> 50 až ? 100 |
> 10 až ? 20 |
2 |
1 |
> 100 až ? 500 |
> 20 až ? 100 |
3 |
1 |
> 500 až ? 5 000 |
> 100 až ? 1 000 |
4 |
2 |
> 5 000 až ? 50 000 |
> 1 000 až ? 10 000 |
4
|
1
|
> 50 000 až ? 500 000 |
> 10 000 až ? 100 000 |
|
3
|
> 500 000 |
> 100 000 |
|
12
|
Příloha č. 5 k vyhlášce č. 252/2004 Sb.
Minimální rozsah rozborů vzorků pitné vody
1. Krácený rozbor
č. |
ukazatel |
vysvětlivky |
1 |
Escherichia coli |
|
2 |
koliformní bakterie |
|
3 |
počty kolonií při 22 °C |
|
4 |
počty kolonií při 36 °C |
|
5 |
mikroskopický obraz - abioseston |
1 |
6 |
mikroskopický obraz - počet organismů |
1 |
7 |
mikroskopický obraz - živé organismy |
1 |
8 |
amonné ionty |
|
9 |
barva |
|
10 |
dusičnany |
|
11 |
dusitany |
5 |
12 |
hliník |
2 |
13 |
chlor volný nebo jiná aktivní látka chemické dezinfekce |
3 |
14 |
chemická spotřeba kyslíku-manganistanem (nebo celkový organický uhlík) |
|
15 |
chuť |
|
16 |
konduktivita |
|
17 |
mangan |
4 |
18 |
pach |
|
19 |
pH |
|
20 |
zákal |
|
21 |
železo |
|
22 |
teplota |
|
|
další relevantní ukazatele vyplývající z posouzení rizik |
|
2. Úplný rozbor
č. |
Ukazatel |
Místa odběru |
Vysvětlivky | |
|
|
Voda upravená
|
Voda dodávaná (spotřebitel)
|
|
|
A. Mikrobiologické a biologické ukazatele | |||
1 |
Clostridium perfringens |
X |
|
1, 2 |
2 |
intestinální enterokoky |
X |
X |
2 |
3 |
Escherichia coli |
X |
X |
2 |
4 |
koliformní bakterie |
X |
X |
2 |
5 |
mikroskopický obraz - abioseston |
X |
X |
1, 2 |
6 |
mikroskopický obraz - počet organismů |
X |
X |
1, 2 |
7 |
mikroskopický obraz - živé organismy |
X |
X |
1, 2 |
8 |
počty kolonií při 22 °C |
X |
X |
2 |
9 |
počty kolonií při 36 °C |
X |
X |
2 |
|
B. Fyzikální, chemické a organoleptické ukazatele | |||
11 |
1,2-dichlorethan |
* |
* |
|
12 |
akrylamid |
- |
- |
3 |
13 |
amonné ionty |
* |
* |
|
14 |
antimon |
* |
* |
|
15 |
arsen |
* |
* |
|
16 |
barva |
X |
X |
2 |
17 |
benzen |
|
X |
4 |
18 |
benzo[a]pyren |
|
X |
|
19 |
beryllium |
* |
* |
5 |
20 |
bor |
* |
* |
|
21 |
bromičnany |
|
X |
6 |
22 |
celkový organický uhlík |
* |
* |
7 |
23 |
dusičnany |
* |
* |
|
24 |
dusitany |
X |
X |
2 |
25 |
epichlorhydrin |
- |
- |
3 |
26 |
fluoridy |
* |
* |
|
27 |
hliník |
* |
* |
|
28 |
hořčík |
* |
* |
|
29 |
chemická spotřeba kyslíku Mn |
X |
X |
2, 8 |
30 |
chlor volný |
|
X |
9 |
31 |
chlorečnany |
|
X |
9 |
32 |
chlorethen (vinylchlorid) |
|
X |
3 |
33 |
chloridy |
* |
* |
|
34 |
chloritany |
|
X |
9 |
35 |
chrom |
* |
* |
|
36 |
chuť |
X |
X |
2 |
37 |
kadmium |
|
X |
|
38 |
konduktivita |
* |
* |
|
39 |
kyanidy celkové |
* |
* |
|
40 |
mangan |
* |
* |
|
41 |
měď |
|
X |
10 |
42 |
microcystin-LR |
X |
|
2, 11 |
43 |
nikl |
|
X |
10 |
44 |
olovo |
|
X |
10 |
45 |
ozon |
X |
|
2, 9 |
46 |
pach |
X |
X |
2 |
47 |
pesticidní látka |
* |
* |
12 |
48 |
pesticidní látky celkem |
* |
* |
12 |
49 |
pH |
X |
X |
2 |
50 |
polycyklické aromatické uhlovodíky |
|
X |
13 |
51 |
rtuť |
* |
* |
|
52 |
selen |
* |
* |
|
53 |
sírany |
* |
* |
|
54 |
sodík |
* |
* |
|
55 |
stříbro |
|
X |
14 |
56 |
teplota |
X |
X |
2 |
57 |
tetrachlorethen |
|
X |
|
58 |
trihalomethany |
|
X |
15 |
59 |
trichlorethen |
|
X |
|
60 |
trichlormethan (chloroform) |
|
X |
|
61 |
uran |
* |
* |
16 |
62 |
vápník |
* |
* |
|
63 |
vápník a hořčík |
* |
* |
|
64 |
zákal |
X |
X |
2 |
65 |
železo |
X |
X |
2 |
Příloha č. 6 k vyhlášce č. 252/2004 Sb.
Požadavky na analytické metody A. Ukazatele, pro které jsou stanoveny metody rozboru
Ukazatel |
Metoda |
Alternativní metoda |
Escherichia coli |
ČSN EN ISO 9308-1 |
ČSN EN ISO 9308-2 |
koliformní bakterie |
ČSN EN ISO 9308-1 |
ČSN EN ISO 9308-2 |
intestinální enterokoky |
ČSN EN ISO 7899-2 |
|
Pseudomonas aeruginosa |
ČSN EN 16266 |
|
počty kolonií při 22 °C a 36 °C |
ČSN EN ISO 6222 |
|
mikroskopický obraz |
ČSN 757712 a ČSN 75 7713 |
|
Clostridium perfringens (včetně spor) |
ČSN EN ISO 14189 |
viz postup níže |
atypická mykobakteria |
viz postup níže |
|
Legionella spp. |
ČSN EN ISO 11731 |
|
Staphylococcus aureus |
ČSN EN ISO 6888-1 (beze změny A1) *) |
|
Bazální médium: | |
tryptóza |
30 g |
kvasnicový extrakt |
20 g |
Sacharoza |
5g |
hydrochlorid L-cysteinu |
1 g |
MgS04.7 H20 |
0,1 g |
bromkrezolová purpurová červeň |
40 mg |
agar |
15 g |
voda |
1000 ml |
D-cycloserin |
400 mg |
polymyxin B ve formě síranu |
25 mg |
indoxyl-ß-D-glukosid (předem rozpuštěný v 8 ml sterilní vody) |
60 mg |
sterilně zfiltrovaný 0,5 % fenolftalein difosforečnanový roztok |
20 ml |
sterilně zfiltrovaný 4,5 % FeCl3 . 6 H20 |
2 ml |
B. Ukazatele, pro které jsou stanoveny požadavky na metodu
Ukazatel |
Mez stanovitelnosti (*) |
Nejistota měření (**) |
Vysvětlivky |
|
[% limitní hodnoty] |
[% limitní hodnoty (kromě pH)] |
|
akrylamid |
|
|
1 |
amonné ionty |
? 30 |
? 40 |
|
antimon |
? 30 |
? 40 |
|
arzen |
? 30 |
? 30 |
|
barva |
? 25 |
? 30 |
|
benzen |
? 30 |
? 40 |
|
benzo(a)pyren |
? 30 |
? 50 |
2 |
beryllium |
? 20 |
? 25 |
|
bor |
? 30 |
? 25 |
|
bromičnany |
? 30 |
? 40 |
|
celkový organický uhlík |
? 30 |
? 30 |
3 |
(TOC) |
|
|
|
1, 2-dichlorethan |
? 30 |
? 40 |
|
dusičnany |
? 10 |
? 15 |
|
dusitany |
? 30 |
? 20 |
|
epichlorhydrin |
|
|
1 |
fluoridy |
? 10 |
? 20 |
|
hliník |
? 30 |
? 25 |
|
hořčík |
? 20 |
? 20 |
|
chemická spotřeba |
? 20 |
? 20 |
4 |
kyslíku manganistanem |
|
|
|
chlor volný |
? 25 |
? 20 |
|
chlorečnany |
? 25 |
? 20 |
|
chlorethen (vinylchlorid) |
|
|
1 |
chloridy |
? 10 |
? 15 |
|
chloritany |
? 25 |
? 20 |
|
chrom |
? 30 |
? 30 |
|
chuť |
|
|
5 |
kadmium |
? 30 |
? 25 |
|
konduktivita |
? 10 |
? 20 |
|
kyanidy celkové |
? 30 |
? 30 |
6 |
mangan |
? 30 |
? 30 |
|
měď |
? 30 |
? 25 |
|
microcystin-LR |
? 20 |
? 25 |
|
nikl |
? 30 |
? 25 |
|
olovo |
? 30 |
? 25 |
|
ozon |
? 30 |
? 20 |
|
pach |
|
|
5 |
pesticidní látky |
? 30 |
? 30 |
7 |
pesticidní látky celkem |
viz požadavky pro jednotlivé pesticidní látky | ||
polycyklické aromatické uhlovodíky |
? 30 |
? 50 |
8 |
reakce vody (pH) |
|
? 0,2 |
9 |
rtuť |
? 30 |
? 30 |
|
selen |
? 30 |
? 40 |
|
sírany |
? 10 |
? 15 |
|
sodík |
? 10 |
? 20 |
|
stříbro |
? 10 |
? 25 |
|
tetrachlorethen |
? 30 |
? 30 |
10 |
trihalomethany |
? 30 |
? 40 |
8 |
trichlormethan (chloroform) |
? 10 |
? 25 |
|
trichlorethen |
? 30 |
? 40 |
10 |
uran |
? 30 |
? 30 |
|
vápník |
? 10 |
? 20 |
|
vápník a hořčík |
? 10 |
? 20 |
|
zákal |
? 30 |
? 30 |
11 |
železo |
? 30 |
? 30 |
|
Příloha č. 7 k vyhlášce č. 252/2004 Sb.
Postup vypracování posouzení rizik a hodnocení výsledků tohoto postupu
Krok |
Název |
Obsah |
Výstup |
1 |
Ustavení osoby či pracovního týmu |
Jmenování osoby či ustavení pracovního týmu odpovědného za zpracování posouzení rizik a jeho zavedení do praxe. |
Hlavní odpovědná osoba, která zpracování provedla, a seznam členů pracovního týmu, pokud zpracování provádělo více osob. |
2 |
Popis systému zásobování vodou |
Inventura systému po stránce technické, organizační i personální. |
Aktuální popis systému zásobování vodou (zdroj, úprava, distribuce, odběratelé, organizace provozovatele -odpovědnost za jednotlivé úseky systému, způsob dokumentace činností). |
3 |
Identifikace nebezpečí |
Vyhledání všech relevantních existujících nebo hrozících nebezpečí [§ 2 písm. m)] v posuzovaném systému zásobování; popis stávajících kontrolních opatření [§ 2 písm. n)] a jejich propojení s určenými nebezpečími. |
Seznam identifikovaných nebezpečí a jejich příčin, rozdělených podle jednotlivých částí systému zásobování a doplněných o již použitá relevantní kontrolní opatření. Návrh dodatečného šetření v případě nejasných nebezpečí. |
4 |
Charakterizace rizika |
Odhad pravděpodobnosti vzniku nebezpečí podle tabulky 2 a následků zjištěných nebezpečí podle tabulky 3, určení nepřijatelných rizik a s nimi souvisejících kritických bodů v systému zásobování. |
Seznam identifikovaných nebezpečí s určením jejich závažnosti, který obsahuje:
|
5 |
Nápravná a kontrolní opatření |
Určení odpovídajících nápravných [§ 2 písm. o)] nebo kontrolních opatření u nepřijatelných rizik nebo dalších rizik, která provozovatel považuje za významná a potřebná k ošetření, a naplánování jejich provedení či zavedení do praxe. |
Seznam nepřijatelných rizik s návrhem na:
|
6 |
Provozní monitorování kritických bodů |
Zavedení systému provozního monitorování zvolených kontrolních opatření u kritických bodů. |
Návody na způsob a četnost kontroly kritických bodů formou kontrolních opatření a jejich začlenění do monitorovacího programu, včetně způsobu dokumentování provedených kontrol. |
7 |
Verifikace |
Ověření správnosti posouzení rizik a provozního řádu a jejich účinnosti v praxi. |
Popis, jakým způsobem budou hodnoceny správnost a účinnost posouzení rizik a provozního řádu a jejich naplňování v praxi. |
8 |
Přezkoumání účinnosti |
Periodické přezkoumání účinnosti posouzení rizik na základě nových zkušeností, výsledků o jakosti vody a havárií. |
Datum, kdy bude nejpozději provedeno přezkoumání, a podmínky, za kterých má být přezkoumání provedeno okamžitě. |
Úroveň pravděpodobnosti výskytu |
Slovní popis pravděpodobnosti výskytu |
Meze hodnotících kritérií podle pravděpodobnosti výskytu |
A |
téměř jisté |
jedenkrát denně nebo trvale |
B |
pravděpodobné |
jedenkrát týdně nebo několikrát měsíčně |
C |
méně pravděpodobné |
jedenkrát měsíčně nebo několikrát ročně |
D |
nepravděpodobné |
jedenkrát ročně a méně |
E |
vzácné |
jedenkrát za pět a více let |
Úroveň následků |
Slovní popis následků |
Meze hodnotících kritérií podle typu následků | |
4 |
Velké |
Kvalita vody |
a) prokazatelně dojde ke zhoršení organoleptických vlastností vody, voda se stane nepřijatelnou pro větší počet spotřebitelů
|
|
|
Množství vody |
a) přerušení dodávky na více než 2 dny - přechod k náhradnímu zásobování pitnou vodou
|
3 |
Střední |
Kvalita vody |
a) dojde ke zhoršení organoleptických vlastností vody, které zaregistruje a nepříznivě vnímá větší okruh spotřebitelů
|
|
|
Množství vody |
a) přerušení dodávky vody na 12 h až 2 dny -zajištění náhradního zásobování vodou (cisterny), částečné či úplné omezení provozu
|
2 |
Malé |
Kvalita vody |
a) dojde ke zhoršení organoleptických vlastností vody, které zaregistruje menší okruh spotřebitelů
|
|
|
Množství vody |
a) přerušení dodávky vody do 12 hodin |
1 |
Nevýznamné či žádné |
Kvalita vody |
a) žádný zjistitelný vliv nebo zanedbatelné následky nevýznamného zvýšení hodnot ukazatele, ale ne překročení mezní hodnoty; nejsou ovlivněny organoleptické vlastnosti vody |
|
|
Množství vody |
a) občasný pokles tlaku, který však neomezí dodávku vody žádnému spotřebiteli |
Pravděpodobnost (výskytu nebezpečí) |
Následky | |||
|
nevýznamné |
malé |
střední |
velké |
A (téměř jisté) |
1 |
2 |
3 |
3 |
B (pravděpodobné) |
1 |
2 |
2 |
3 |
C (méně pravděpodobné) |
1 |
2 |
2 |
3 |
D (nepravděpodobné) |
1 |
1 |
2 |
2 |
E (vzácné) |
1 |
1 |
1 |
2 |
Čl. II
Přechodné ustanovení